Membru
Valentin Marian Ionescu (n. 3 septembrie 1961, București) este de profesie jurist, fost preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Privatizare, fost consilier prezidențial al președintelui României, Emil Constantinescu in perioada 5 septembrie 1997 - 5 decembrie 1997 și apoi ministru al privatizarii din decembrie 1997 pana in 14 aprilie 1998.
Este absolvent al Facultății de Drept din Bucuresti (1991), Universitatea București. Detine un masterat in afaceri europene si managementul de proiect (Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeș-Bolay, Cluj-Napoca), precum si un doctorat in economie din anul 2015 (Institutul National de Cercetari Economice Costin C. Kiriţescu).
Dl Valentin M. Ionescu are experienţă în elaborarea politicilor publice. El a fost responsabil cu managementul, coordonarea sau cu redactarea de capitole importante din mai multe programe guvernamentale în 1996, 2000 şi 2004.
În calitate de secretar de stat şi mai apoi ministru al privatizării, domnul Valentin M. Ionescu a iniţiat şi a adus o contribuţie la realizarea legislatiei leasing-ului, sistemului de franciză, burselor de marfuri, fondurilor cu capital de risc, fonduri de garantare a creditelor, precum şi a întregului cadru legislativ cu privire la privatizare la sfârşitul anilor 90'. De asemenea, in anul 2000, dl. Valentin M. Ionescu a elaborat primul codul de guvernanță corporativă din România – varianta I, 2000 (proiect CIPE – US Chamber of Commerce, cu asistența Centrului Internațional pentru Studii Antreprenoriale din București și cu finațare USAID).
Dl Valentin M. Ionescu a avut posibilitatea de a juca un rol în echipa care a elaborat Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă în 1998 şi Strategia economica pe termen mediu din anul 2000 ( capitolele de bază a planului de acţiune: " Intreprinderi Mici şi Mijlocii", “ Piata de Capital," Politica de planificare spatial/amenajarea teritoriului şi dezvoltare regional.
În ultimii 15 ani, domnul Valentin M. Ionescu s-a focalizat asupra managementului de proiect (training), evaluărilor de firme, guvernarii corporative in firme, privatizarii / planuri de restructurare/dezvoltare corporativă pentru mai multe companii private şi de stat. De asemenea, dl. Valentin M. Ionescu publică ocazional scurte analize financiare a firmelor listate la Bursa de Valori din București.
În prezent, dl. Valentin M. Ionescu lucrează ca expert în proiecte cu finanțare europeană și este administrator la S.C. Prefab S.A.
Activitate profesională în cadrul unor proiecte cu finanțare internațională (în calitate de consultant
i. Proiecte PHARE:
• Strategie supply-side pentru productivitate, competitivitate și convergență între țările din centrul și estul Europei – rețele de subcontractare și clustere industriale, rolul clusterelor industriale. Proiect comun cu Bulgaria, Lituania și Bosnia-Herțegovina 1999-2001 (coordonator pentru România)
ii. Proiecte cu finanțare USAID:
• Contribuții la dezvoltarea sectorului privat, îmbunătățirea legislației de privatizare, legea leasing-ului, 1996 (manager de proiect: Centru Internațional pentru Studii Antreprenoriale);
• Aspecte legale privind finațarea publică locală – 1999 (consulatant în echipa cu Centru de Studii Politice și Dezvoltare);
• Redactarea codului de guvernanță corporativă – varianta I, 2000 (proiect CIPE – US Chamber of Commerce, cu asistența Centrului Internațional pentru Studii Antreprenoriale din București și cu finațare USAID);
• Training+redactarea celei de a doua variante a codului de guvernanță corporativă, 2002;
• Poderea întreprinderilor mici și mijlocii din România în sectorul energetic 2001;
• Contribuții la realizarea formei finale a ghidului Parteneriat Public – Privat (proiect coordonat de Asociația Institutul pentru Politici Publice, 2004).
iii. Proiecte cu finațare de la Grupul Băncii Mondiale:
• Raport de evaluare și suport pentru restructurarea/ privatizarea Societății Naționale Îmbunătățiri Funciare S.A., întocmit pentru firma franceză BCEOM French Engineering Consultants, în cadrul modulului 3.4 din Proiectul intitulat „Reabilitarea și Reforma Sectorului de Irigații, Asistență Tehnică pentru dezvoltare instituțională” finanțat de Banca Mondială 2005-2006.
iv.Proiecte cu finațare OECD:
• Analiza proiectului de lege elaborat în Republica Moldova cu privire la regimul investițiilor străine, Dec 2003
• Evaluarea legii privind regimul investițiilor străine în Republica Moldova, iunie-iulie 2004
v. UNDP (Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare)
• implementarea Agendei Locale 21 in 9 municipalitati (proiect pilot nr. 00033238 implementat sub coordonarea Centrului National pentru Dezvoltare Durabila) – 2001 - 2003
vi. Alte proiecte:
• Redactarea unei scurte evaluări instituționale cu privire la reforma instituțiilor deconcentrate, prin prisma interesului public-privat (proiect coordonat de Asociația Institutul pentru Politici Publice, 2006)
vii. Proiecte de nivel național cu participare voluntară:
• Participarea la finalizarea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, cu suportul centrului național pentru Dezvoltare Durabilă și al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, strategie aprobată de Guvernul României 1999
• Participarea la realizarea Strategiei de Dezvoltare Economică pe Termen Mediu 2000-2004 și a planului său de acțiune (capitolele care tratează Dezvoltarea Regională, amenajarea teritoriului”, „Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii”, „Dezvoltarea Pieței de Capital”.