Noutati

04 Oct 2017

Antreprenorii romani si consiliile de administratie - instrumente de baza ale guvernantei corporative

Autori: Ileana Botez si Angela Ene

Ponderea ridicata in Uniunea Europeana (UE) de 99,6% a societatilor cu raspundere limitata (SRL) arata ca, in fapt, aproape jumatate din valoarea adaugata este creata de aceste tipuri de entitati economice, denumite IMM-uri (Intreprinderi Mici si Mijlocii) sau SMEs (Small & Medium - Sized Enterprises).
Din acest motiv, UE a acordat in ultimii 7 ani din ce in ce mai mult sprijin IMM-urilor, cu scopul de a creste rolul si activitatea acestora, respectiv de a creste contributia acestora la Produsul Intern Brut al UE. Nivelul ridicat de competitie din UE, dar si debutul crizei financiare globale in 2007-2008 au determinat o stagnare, sau chiar un reflux in dezvoltarea IMM-urilor incepand cu anul 2007, anul in care Romania a aderat la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, Romania, dupa o perioada de cativa ani necesara adaptarii la noile cerinte UE, a reusit sa se situeze peste media europeana in ce priveste numarul de IMM-uri infiintate anual.
Guvernanta corporativa este un instrument foarte important pentru antreprenori/ actionari. Pentru dezvoltarea in continuare a IMM-urilor romanesti si trecerea lor la urmatorul nivel de dezvoltare este necesar ca acestea sa foloseasca instrumentul de baza al guvernantei corporative - Consiliul de Administratie - instrument de dezvoltare validat de zeci de ani de companiile din Europa, care incepe sa castige teren si in Romania. Guvernanta corporativa stabileste relatiile dintre grupurile care au interese in companie (ex. cum se lucreaza si cum se iau deciziile), o structura de lucru (ex. strategie, obiective strategice) si un sistem de stimulente pentru indeplinirea obiectivelor.

OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) defineste guvernanta corporativa astfel:
• un set de relatii dintre management, Consiliul de Administratie, actionari/ antreprenori si alte grupuri cu interese in companie (ex. banci);
• structura prin care se stabilesc obiectivele companiei si mijloacele pentru realizarea acestor obiective si pentru monitorizarea
performantei;
• sistemul de stimulente acordate Consiliului de Administratie si managementului pentru a atinge obiectivele care sunt in interesul companiei si al actionarilor/ antreprenorilor si pentru a facilita monitorizarea, incurajand companiile sa-si utilizeze resursele in mod eficient.

IMM-urile romanesti cu peste 10 milioane de euro cifra de afaceri au nevoie de Consilii de Administratie (Board of Directors) format din 5-7 membri, iar cele cu 5-10 milioane de euro cifra de afaceri au nevoie de un Consiliu Consultativ (Advisory Board) format din 3-5 membri. Astfel, in cazul in care un IMM are o cifra de afaceri intre 5 si 10 milioane de Euro, antreprenorul Roman poate ramane Director General si isi constituie un Consiliu Consultativ, pregatindu-se ca in cativa ani sa treaca la noul sau rol – acela de Presedinte al Consiliului de Administratie (Chairman of the Board of Directors).
Consiliul Consultativ format din 3-5 membri, completeaza echipa de top management si lucreaza cu aceasta fara a se implica insa zilnic in activitatile curente ale companiei. Atunci cand compania depaseste o cifra de afaceri de peste 10 milioane de Euro, Consiliul Consultativ poate sa devina Consiliu de Administratie format din 3-5 membri, iar antreprenorul – Director General va deveni antreprenor – Presedinte al Consiliului de Administratie.

Consiliul de Administratie trebuie sa fie complementar (ca expertiza a membrilor sai) si sa respecte principiul diversitatii (format din barbati si femei). Membrii Consiliului de Administratie vor avea expertiza privind industria in care compania isi desfasoara activitatea, legislatia aferenta, guvernanta corporativa, performanta financiara, administrarea riscurilor, resursele umane, marketingul, digitalizarea etc. Consiliul de Administratie va prelua rolul de lider in ceea ce priveste dezvoltarea companiei, implementarea unei conduceri bazate pe principiile de baza ale guvernantei corporative, alinierea intereselor dintre antreprenori/actionari, Consiliul de Administratie, management, angajati, banci etc., pentru accelerarea dezvoltarii companiei.
Antreprenorii romani trebuie sa invete sa isi stabileasca nevoile de complementaritate si sa devina mai puternici prin Consiliul
Consultativ si Consiliul de Administratie. Devenind Presedinti ai Consiliului de Administratie, vor avea un nou rol, pe cat de complex pe atat de semnificativ si, mai important, foarte benefic pentru cresterea valorii companiei.
Membrii Consiliului de Administratie vor fi remunerati dupa metode noi, in functie de atingerea indicatorilor cheie de performanta (Key Performance Indicators) pe care ii au administratorii. Astfel, remunerarea va insemna (i) Indemnizatie lunara fixa, (ii) Bonus anual de Atingere a indicatorilor KPI ai Consiliului de Administratie, (iii) Bonus pe termen mediu – lung, in functie de atingerea indicatorilor KPI strategici.
Dupa cum demonstreaza rezultatele unui sondaj efectuat in anul 2010 la care au participat 29 de manageri ai unor fonduri de investitii ce investesc in economii emergente, 55% din manageri au declarat ca platesc pentru companiile achizitionate in tarile emergente, un pret de cel putin 10% mai mare daca compania are o buna guvernanta corporativa in timp ce 38% dintre ei spuneau ca platesc o prima de 20%. Astfel, antreprenorul roman cu actiuni evaluate la 10 milioane de euro, poate creste valoarea actiunilor sale cu 10% - 20%, mai exact cu 1-2 milioane de euro, printr-o mai buna guvernanta corporativa, prin preluarea rolului de Presedinte al Consiliului de Administratie si prin atragerea unei expertize complementare si diverse in cadrul Consiliului de Administratie.
Aparut in newsletter nr 4 al AAFBR octombrie 2017


Ultima actualizare: 22 Februarie 2018 14:37:10