Noutati

28 Mar 2023

Noua reglementare a guvernării corporative a firmelor de stat - o "țintă PNRR" ratată?

28 martie 2023 Valentin M. Ionescu - La Parlament se află în dezbatere un proiect de lege „pentru modificarea și completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a firmelor publice”. Miza este mare, întrucât privește controlul politic asupra firmelor de stat și nivelul de intervenționism în economie.
Proiectul de lege ar trebui să constituie un suport pentru cele 6 ținte/”jaloane” fixate în PNRR în ceea ce privește aplicarea principiilor guvernării corporative în firmele de stat. Dar, proiectul de lege reflecta exact opusul cerințelor incluse în jalon/țintă PNRR și nu servește nici măcar întăririi rolului statutului în economie, după cum comentez în rândurile de mai jos.
Din păcate, proiectul de lege nu elimină mecanismele de distorsiune din sistem: a) lipsa de separare între management și control; b) procedura necompetitivă de selecție a administratorilor; c) prezența funcționarilor publici în consiliile de administrație; d) favorizarea extragerii de rente. Adică esențialul este lăsat la o parte. Pe cale de consecință, asistăm la un fenomen de persistență în ceea ce privește ineficiența instituției guvernării corporative, de altfel nu lipsit de motivație.

Detalii: Noua reglementare a guvernării corporative a firmelor de stat - o "țintă PNRR" ratată?


Ultima actualizare: 05 Aprilie 2023 06:33:47