Noutati

06 Oct 2015

De la lupusori la leadership, via BVB

Autor Cristian Tudoran

Sunt adesea deranjat (cel putin o data pe saptamana daca nu chiar mai des) de apelurile pe care le primesc pe mobil din partea unor „lupusori” (lupusor = descendent al originalului de pe Wall Street), din tara sau din WWW (Singapore, Hong Kong, Londra)... Daca pe cei din urma nu ii pot condamna, pe cei dintai ii pot! ...sau asa credeam!

Fara a-i interesa daca am ceva cunostinte despre piata de capital – in general, imi ofera cu generozitate acces la „tranzactii pe Bursa Internationala”!

La inceput eram revoltat... Apoi mi-am dat seama ca s-ar putea ca, asa cum spune inteleptul popor roman, adevarul sa fie undeva „pe la mijloc”!

Daca piata de capital din Romania are nevoie de ceva pentru a fi atragatoare pentru investitori?

Eu sunt mic (de tot) actionar la doua firme listate la BVB. Primesc de doua ori pe an plicuri voluminoase de la fiecare dintre cele doua si cam atat... M-am intrebat de ce anume as avea eu nevoie pentru a mai investi ...

Primul raspuns care mi-a venit in minte: Sa am acces la informatii prezentate intr-un limbaj accesibil! Nicidecum de tipul celor pe care le primeam in timpul scolii la chimie sau, mai nou, de la specialistii in stiinte juridice!

De aceea cred ca lansarea Codului de Guvernanta Corporativa de catre Bursa de Valori Bucuresti poate genera o noua perspectiva asupra modului in care organizatiile vor trata si isi vor asuma cultura organizationala si, sper eu, comportamentul de leadership ...in curand! Astfel, acestea – conform  codului – sunt invitate sa relationeze („a relationa” consider ca este un verb care transmite o actiune continua si repetitiva) cu:

  • actionarii – fara de care nu ar fi posibila existenta banilor necesari infiintarii unei organizatii;
  • angajatii – fara  de care nu ar putea exista (si functiona) organizatia; incluzandu-i si pe directorii executivi  si pe Presedinte/C.E.O.;
  • administratorii – fara de care Guvernanta Corporativa, asa cum a fost definita de anglo-saxoni, este de neconceput si
  • ambientul (varianta personala pentru stakeholder si pentru context!).

Mai cred ca rezultatele asteptate prin introducerea acestui Cod, respectiv atragerea mai multor investitori pe BVB, ar putea genera o tendinta asemanatoare de a implementa din ce in ce mai multe practici si in firmele nelistate, dar care au nevoie de capital!

Imi doream ca acest comportament organizational – ma refer la cultura si leadership – sa se fi schimbat in preajma datei de 1 ianuarie, 2007 atunci cand Romania a intrat in Uniunea Europeana! Si nu invers!

Cu alte cuvinte, daca ne dorim succesul economic  pentru comunitatea din care facem parte, trebuie „sa jucam dupa regulile” Uniunii... Cu cat mai repede cu atat mai bine pentru fiecare dintre noi! ...ca profesionisti, ca firma, ca natiune!

Octombrie 2015


Ultima actualizare: 22 Februarie 2018 14:38:56