Noutati

22 Dec 2017

Comunicat de presa Bucuresti, 22 decembrie 2017

Comunicat de presa
Bucuresti, 22 decembrie 2017
 
Asociatia Administratorilor Independenti considera ca exceptarea intreprinderilor de stat de la aplicarea legislatiei privind guvernanta corporativa va afecta profund negativ performanta acestora!

Recent introdusele amendamente la OUG 109, prin care 94 intreprinderi de stat din cele 148 care trebuie sa aplice principii de guvernanta corporativa sunt exceptate de la aplicare, va avea consecinte grave nu numai asupra performantei acestor companii, dar si asupra intregii economii.

Statul este cel mai mare actionar din economie si modul in care administreaza activele, care de fapt sunt ale cetatenilor Romaniei, afecteaza întreaga economie, prin efectul de multiplicare si prin puterea exemplului pe care il da.

Principiile de guvernanta corporativa, care reprezinta principii sanatoase, pe baza carora o companie este administrata - profesionalism, integritate, transparenta, responsabilitate - asigura cresterea valorii companiilor pe termen lung.

Pana la adoptarea OUG 109/2011, intreprinderile de stat (IS) inregistrau pierderi semnificative si produceau majoritatea arieratelor in economie. In urma implementarii OUG 109, care a însemnat selectia unor manageri profesionisti pentru IS, cresterea transparentei activitatii întreprinderilor de stat, stabilirea unor indicatori de performanta, coduri de etica etc. - performanta acestor intreprinderi s-a îmbunatatit (a se vedea aici raportul Ministerului de Finante).

Faptul ca aplicarea principiilor de guvernanta conduce la cresterea performantei companiilor este recunoscut la nivel International si promovat de institutii precum CE, OECD, IFC, Banca Mondiala, EBRD etc., dar si dovedit de experienta unor tari precum Singapore.

Exceptarea companiilor de stat de la aplicarea principiilor de guvernanta corporativa este o greseala care trebuie corectata de urgenta!

Semnat
Consiliul Director AAI

Sorana Baciu, Presedinte
Radu Craciun, Vicepresedinte
Ileana Botez, Vicepresedinte
Florentina Susnea, Vicepresedinte
Adriana Lobda, Vicepresedinte


Ultima actualizare: 02 Februarie 2018 11:56:27