Noutati

15 Dec 2015

Avantajele companiei cand alege Administrator Independent un membru al Asociatiei

Autor: Carmen Seghete

Definitia si Rolul Administratorului Independent

Administratorul Independent este membrul din Consiliul de Administratie care nu are si nu a avut in ultimii cinci ani niciun fel de conflicte de interese sau relatii materiale cu compania, actionarii si managementul companiei, cu exceptia indemnizatiei. De aceea, Administratorul Independent este cel mai obiectiv administrator, si prezenta sa imbunatateste semnificativ eficienta Consiliului de Administratie. Rolul Administratorului Independent este de a opri o decizie a Consiliului nefavorabila companiei, prin a semnala la timp celorlalti administratori anumite aspecte, ajutandu-i sa constientizeze unele fapte si ca urmare sa analizeze cu prudenta si intelepciune informatiile detinute.

Administratorul Independent este responsabil moral fata de toti actionarii companiei sa vegheze bunul mers al companiei pe care o reprezinta, si actioneaza intotdeauna in interesul companiei si a actionarilor sai.

Beneficiile numirii unui Administrator Independent

Am intalnit in multe companii tendinta de a nu coopta pe nimeni din afara companiei, pentru ca „ce stie el/ea?”, sau de a numi „independenti” de incredere, care au o relatie indelungata cu compania sau cu actionarii principali.  Aceasta practica este folosita pentru a asigura controlul unui grup asupra activitatii companiei, si din pacate „independentii” nu sunt prea vocali nici in a semnala problemele companiei si nici in a gasi solutii adecvate pentru a-i eficientiza activitatea.

Alegerea unui Administrator Independent ar aduce in companie cunostintele care lipsesc, ar oferi o privire obiectiva asupra activitatii si strategiei companiei, ar identifica problemele delicate si ar oferi solutii, ar incuraja promovarea si angajarea specialistilor pe criterii obiective, ar echilibra relatiile tensionate existente ajutand Consiliul sa ajunga la consens, ar disciplina discutiile si le-ar aduce un plus de rigoare, ar oferi o analiza critica a performantei managementului si ar ajuta directorul general sa isi prioritizeze obiectivele.

De ce sa ne alegeti pe noi Administratori Independenti?

Pentru ca

 • avem experienta indelungata a lucrului in multe Consilii de Administratie cu diferite echipe de management
 • suntem capabili sa ne integram in orice echipa
 • punem pe primul plan interesele companiei
 • suntem integri
 • suntem disponibili cand e nevoie de noi
 • analizam cu grija si responsabilitate activitatea companiei
 • ne pregatim temeinic pentru sedinte si suntem prezenti la ele
 • dedicam timp pentru a supraveghea evolutia si proiectele companiei
 • suntem curiosi si provocam managementul sa se autodepaseasca
 • apreciem si analizam propunerile alternative
 • nu ne temem de discutii contradictorii
 • incurajam in companie un climat de lucru in echipa bazat pe incredere, colaborare si responsabilitate
 • suntem cunoscuti si avem credibilitate
 • suntem conectati la o retea de profesionisti valorosi

Un Administrator Independent contribuie la dezvoltarea companiei, atat prin participarea la luarea deciziilor cat si prin implicarea extensiva in implementarea deciziilor luate de Consiliul de Administratie. Implicarea in implementarea deciziilor insemna ca  Administratorul Independent lucreaza intens intre sedintele Consiliilor de Administratie. Implicarea noastra inseamna know how si timp dedicate companiei pentru cresterea valorii ei .

Decembrie 2015


Ultima actualizare: 22 Februarie 2018 14:58:19